Cydr Potoki
Krajobraz naszych okolic zdominowany jest przez lasy i obszary rolnicze – łąki, pola uprawne i sady. Charakterystyczną cechą krajobrazu Pogórza są wzniesienia poprzecinane siecią czystych potoków – bezimiennych, czasami wysychających w upalne lato. Miejsca, gdzie potoki mają swoje źródła to często nieco tajemnicze mokre zarośla, pełne drzew, wysokich traw, krzaków oraz dzikiej zwierzyny.
Gdzieniegdzie w potokach można jeszcze znaleźć ruiny starych drewnianych chat oraz zdziczałe jabłonie zasadzone przez dawnych osadników.
Cydr Potoki to wytrawny cydr spokojny, idealnie klarowny jak górski strumień. Kupaż starych odmian jabłoni nadał mu wyrazistą kwasowość i jabłkowe aromaty uzupełnione cytrusowymi nutami otrzymanymi w wyniku powolnej, “zimnej” fermentacji na szlachetnych drożdżach.
Dobrze schłodzony, w upalne dni niesie orzeźwienie jak cień drzew nad potokiem. Naturalnie sklarowany w procesie leżakowania, nie filtrowany, zachwyca głęboką barwą i refleksami światła w kieliszku. Zimą zaś, podany do obiadu czy kolacji będzie doskonałym kompanem na przykład do pieczonego pstrąga. Albo jako baza do grzanego cydru, wytrawnego lub z odrobiną miodu. Dodaj goździki, cynamon, imbir i cząstki pomarańczy a poczujesz, jak ciepło trunku i przypraw rozgrzewa ciało i pobudza zmysły.