fbpx



Cydr PańDzieju


Porozmawiamy? Przy butelce cydru! “PańDzieju” zrobiliśmy właśnie z myślą o towarzyskich rozmowach, kiedy spędza się miło czas z przyjaciółmi.

Dawny zwrot “panie dzieju” był szeroko używany w mowie potocznej i tak właśnie zwracał się do znajomych dziadek Tadeusz, gdy rozmawiał z innymi gospodarzami dyskutując o zbliżających się żniwach, koniach czy o polityce.

Ten cydr jest dla nas wyjątkowy. Od początku chcieliśmy uzyskać cydr półsłodki, zastosowaliśmy więc starą normandzką metodę fermentacji na dzikich drożdżach w bardzo niskich temperaturach. Mamy tu połączenie umiarkowanej kwasowości i słodyczy oraz wieńczącą to szczyptę alkoholu. Piękna słoneczna barwa oraz wyczuwalne bretowe aromaty przeniosą Cię prosto na polską wieś. Gdy trunek odetchnie w kieliszku i otworzy się (leżakował prawie dwa lata), pojawią się również delikatne owocowe nuty dojrzałych jabłek.

Cydr powstał dzięki dzikim drożdżom, bez dodatku dwutlenku siarki, którego niewielka zawartość pochodzi z owoców i jest wynikiem naturalnego procesu fermentacji.

Poziom słodyczy:
półsłodki
Typ:
spokojny
Cukier resztkowy:
31 g/L
Kwasowość:
4,26 g / L
Alkohol:
5,00 proc.
Dwutlenek siarki:
5 mg / L
Musowanie:
Bardzo słabe lub brak, naturalne, drobne pęcherzyki.
Serwowanie:
Temperatura serwowania: 10° – 12°C
Foodparing:
desery, tarta z owocami, gęsina
Nagrody:
2022: SREBRO w kategorii Acid led cider (New world style) International Cider Challenge 2022 Anglia.
Powstał z odmian jabłek: złota i szara reneta oraz grochówka. Cydr w tradycyjnym stylu normandzkim. Spontaniczna fermentacja naturalnie występujących drożdży. Niesiarkowany. Niefiltrowany. Tłoczony, fermentowany i butelkowany ręcznie w naszej cydrowni. PańDzieju dostępny jest butelkach o pojemności 0,75 l.