fbpx



Cydr Cornus

Cornus jest cydrem najbardziej brettowym w całej palecie naszych etykiet. Odnajdziemy w nim klasyczne aromaty stajenne i piwniczne ze specyficzną owocowością, obecnie często określane modnym w kraftowym światku słowem “funky”.

Cydr urzeknie także miłośników tzw. piw dzikich, takich jak na przykład słynne belgijskie lambiki. Odznacza się w nim także wyraźna kwasowość.

Dodatkową atrakcją w tej butelce jest niewielki dodatek soku z derenia, który w ostatnich latach zyskuje ogromną popularność dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom, zwłaszcza dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów.

Sok z derenia został dostarczony przez Gospodarstwo Rolne Ryś Podkarpacki. Gospodarstwo specjalizuje się w ekologicznej uprawie derenia jadalnego.

Poziom słodyczy:
wytrawny, brut nature
Typ:
musujący
Musowanie:
umiarkowane
Cukier resztkowy:
2,1 g/L
Kwasowość (kwas jabłkowy):
7,53 g/L
Dwutlenek siarki:
16 mg/L
Temperatura serwowania:
6 - 8 st. C
Foodparing:
dania na bazie lub z dodatkiem owoców, także wytrawne desery
Alkohol:
7,1 %
Nagrody:
2023: Brąz podczas XII Międzynarodowej Gali Cydrów w Asturii Hiszpania
Tłoczony, fermentowany i butelkowany ręcznie w naszej cydrowni. Niefiltrowany. Cornus dostępny jest butelkach o pojemności 0,75 l.