fbpx



Cydr Pańskie

Nasz Lipnik jest małą wioską, której najnowsza historia związana jest z rodziną Łastowieckich. W pierwszej dekadzie XX wieku Adam Łastowiecki wybudował w Lipniku murowany secesyjny dwór i rozbudował majątek o kilka budynków gospodarczych. Wraz z dworem powstał ogród i sad jabłoniowy, którego dzisiaj jesteśmy gospodarzami.

Po II Wojnie Światowej w wyniku reformy rolnej majątek ziemski został rozparcelowany między bezrolnych chłopów. Ale pamięć o dawnych właścicielach jest żywa do dzisiaj – ziemie dawnego majątku dworskiego to tzw. pańskie.

Duży sad jabłoniowy, który został założony przez Adama Łastowieckiego, dostarcza nam do dzisiaj wyśmienite owoce. Korzystając z dworskiego sadu, chcieliśmy przypomnieć jego dawnych właścicieli.

Cydr Pańskie to wytrawny cydr spokojny o jasnej, lekko opalizującej barwie i delikatnych aromatach zakończonych szlachetnym finiszem. W tym kupażu przeważają kronselka i Malinówka Oberlandzka – stare odmiany z kruchym i soczystym miąższem. Ten niefiltrowany cydr jest delikatnie mętny, a przez to złożony i esencjonalny, z wyczuwalną na finiszu nutą goryczkowych przypraw. Mimo, że nie jest to cydr jednoodmianowy, to jednak przewaga w kupażu malinówki z jej dojrzałym kruchym miąższem sprawiła, że mimo długiego leżakowania trunek pozostał delikatnie opalizujący.

Poziom słodyczy:
wytrawny, extra dry
Typ:
spokojny
Musowanie:
brak
Cukier resztkowy:
0,56 g/L
Kwasowość (kwas jabłkowy):
6,91 g/L
Dwutlenek siarki:
29 mg/L
Temperatura serwowania:
10 - 12 st. C
Foodparing:
dania kuchni polskiej, drób, jagnięcina, cielęcina
Alkohol:
6,6 %
Nagrody:

Tłoczony, fermentowany i butelkowany ręcznie w naszej cydrowni. Niefiltrowany. Cydr Pańskie dostępny jest butelkach o pojemności 0,75 l.