Cydr Foszt
W naszych stronach w każdej zagrodzie znajdzie się kilka fosztów – w zasadzie przydają się do wszystkiego. Cóż to takiego te foszty? To długie, najczęściej surowe, nieheblowane dechy o grubości co najmniej 5 cm. Dzisiaj stało się bardzo modne wykorzystywanie fosztów jako blatów do stołów i ław. Wiele razy foszty ratowały nas podczas remontu i prac w cydrowni i gospodarstwie.
Cydr Foszt, podobnie jak Brus, powstał przy naszej absolutnie minimalnej interwencji w naturalny proces fermentacji, co nadało mu właśnie pewnej surowości. W odróżnieniu od Brusa, Foszt jest odrobinę okrąglejszy w ustach a jednocześnie nieco bardziej taniczny.
Foszt powstał z miksu jabłek starych odmian takich jak grochówka, reneta i boskop, zapewniających mu charakterystyczną świeżość i kwasowość. Do takiej wyrazistej bazy, otrzymanej w wyniku powolnej “zimnej” fermentacji dołożyliśmy wyraźne “bąble” dzięki refermentacji przeprowadzonej w butelce.