fbpx



Cydr Foszt

W naszych stronach w każdej zagrodzie znajdzie się kilka fosztów – w zasadzie przydają się do wszystkiego. Cóż to takiego te foszty? To długie, najczęściej surowe, nieheblowane dechy o grubości co najmniej 5 cm. Dzisiaj stało się bardzo modne wykorzystywanie fosztów jako blatów do stołów i ław. Wiele razy foszty ratowały nas podczas remontu i prac w cydrowni i gospodarstwie.

Cydr Foszt, podobnie jak Brus, powstał przy naszej absolutnie minimalnej interwencji w naturalny proces fermentacji, co nadało mu właśnie pewnej surowości. W odróżnieniu od Brusa, Foszt jest odrobinę okrąglejszy w ustach a jednocześnie nieco bardziej taniczny.

Foszt powstał z miksu jabłek starych odmian takich jak grochówka, reneta i boskop, zapewniających mu charakterystyczną świeżość i kwasowość. Do takiej wyrazistej bazy, otrzymanej w wyniku powolnej “zimnej” fermentacji dołożyliśmy wyraźne “bąble” dzięki refermentacji przeprowadzonej w butelce.

Poziom słodyczy:
wytrawny, brut nature
Typ:
musujący
Musowanie:
mocne
Cukier resztkowy:
0,03 g/L
Kwasowość (kwas jabłkowy):
6,93 g/L
Dwutlenek siarki:
53 mg/L
Temperatura serwowania:
6 - 8 st. C
Foodparing:
potrawy z grilla i z pieca, owoce morza
Alkohol:
6,9 %
Nagrody:
2021: Brąz podczas Konkursu Polskich Win i Cydrów ENOEXPO 2021 Kraków Polska
Tłoczony, fermentowany i butelkowany ręcznie w naszej cydrowni. Niefiltrowany. Foszt dostępny jest butelkach o pojemności 0,75 l.