fbpx



Cydr Brus


W dawnych czasach słowo “brus” oznaczało grube drewno budulcowe, z lekka tylko opiłowane lub częściej ociosane siekierą. Z dębowych brusów przygotowywano np. klepki, z których bednarz robił beczki na ziarno lub wino. W gwarze lwowskiej oznaczało również szorstkiego w obejściu, nieokrzesanego człowieka.
Znaczenie tego słowa zainspirowało nas aby przygotować cydr trochę dziki, mocno wytrawny, bazujący na owocach starych odmian dających wysoką kwasowość, która nadaje Brusowi ogromny ładunek świeżości i tak bardzo poszukiwanego w upalne dni orzeźwienia.

Cydr jest umiarkowanie musujący. To delikatne, naturalne musowanie nie dominuje podczas degustacji, pozwalając, aby Twoja uwaga mogła w pełni skupić na świeżym smaku i przyjemnych owocowych aromatach zakończonych długim finiszem.

Lekko musujący cydr Brus ma charakter frizzante, nie przytłacza aromatu i smaku dań, więc świetnie komponuje się przede wszystkim z różnymi przystawkami, ale może być także serwowany do dania głównego.

Poziom słodyczy:
wytrawny, brut nature
Typ:
musujący
Musowanie:
umiarkowane, typu frizzante
Cukier resztkowy:
0,05 g/L
Kwasowość (kwas jabłkowy):
7,44 g/L
Dwutlenek siarki:
35 mg/L
Temperatura serwowania:
6 - 8 st. C
Foodparing:
przystawki, grillowane warzywa i ryby, makarony, drób
Alkohol:
6,8 %
Nagrody:
2021: Złoto w kategorii cydrów wytrawnych musujących podczas XI Międzynarodowej Gali Cydrów w Asturii Hiszpania
Tłoczony, fermentowany i butelkowany ręcznie w naszej cydrowni. Niefiltrowany. Brus dostępny jest butelkach o pojemności 0,75 l.