fbpx



Cydr Croncels

Cydr prezentuje gamę smaków i aromatów, których chcemy mieć nieco więcej w naszej “palecie” etykiet. Chodzi oczywiście o tzw. “słodką stylistykę”. Croncels jest cydrem typu PET – NAT. Chcemy zachęcić Was do smakowania cydru jak wina, bo cydr zrobiony ze 100% świeżo tłoczonego moszczu jabłkowego to w swojej istocie niskoalkoholowe wino jabłkowe. Nasz cydr jest półwytrawny na granicy z półsłodkim – ma 30 gr cukru resztkowego na litr. To spora dawka ale zrównoważona jest naturalną kwasowością starej odmiany.

Zyskał bardzo dobre przyjęcie podczas kilku spotkań, gdzie trafił do kieliszków. Możemy zacytować pozytywną opinie redaktora Macieja Nowickiego z Winicjatywa: „Kronselka 2022 to kontynuacja słodszej stylistyki, którą znamy już z bardzo udanego PańDzieju! 2020. Mamy tu wyraźną słodycz, sporo kremowej faktury, nuty słodkiego jabłka, odrobiny pigwy, ale i umiejętnie zaznaczoną kwasowość (♥♥♥♡).”

Nazwa odmiany jabłek (fr. Transparente de croncels) pochodzi od Croncels – miejsca, gdzie kiedyś znajdowała się szkółka braci Baltet na przedmieściach Troyes. To tam młody szkółkarz Karol Baltet w prowadzonej razem ze swoim bratem Ernestem szkółce uzyskują bardzo smaczną i aromatyczną odmianę. Jabłonka z marszu zyskały ogromną popularnością a bracia zyskali zainteresowanie. Około 1910 r. trafiły do dworskiego sadu w Lipniku.

Poziom słodyczy:
półwytrawny
Typ:
Pet - Nat
Musowanie:
umiarkowane
Cukier resztkowy:
30 g/L
Kwasowość (kwas jabłkowy):
7,40 g/L
Dwutlenek siarki:
27 mg/L
Temperatura serwowania:
6 - 8 st. C
Foodparing:
przystawki, grillowane warzywa i ryby, makarony, drób
Alkohol:
4,0 %
Nagrody:
2023: Brąz w kategorii cydrów półwytrawnych podczas XII Międzynarodowej Gali Cydrów w Asturii Hiszpania. Brąz podczas The Nordic and Baltic Cider Awards (NICA) Łotwa

Tłoczony, fermentowany i butelkowany ręcznie w naszej cydrowni. Niefiltrowany. Croncels dostępny jest butelkach o pojemności 0,75 l.