fbpx



Cydrownia

Tworzymy wyjątkowe, rzemieślnicze cydry, tłoczone i fermentowane w niskich temperaturach z dawnych, kiedyś popularnych a obecnie rzadkich odmian jabłek takich jak: Złota Renera, Boskop, Czerwona Reneta, Malinówka Oberlandzka, Grochówka, Antonówka czy Koksa.

Klimat Podkarpacia wyjątkowo sprzyja uprawie jabłoni. Żyzne lessowe gleby,  łagodne wzgórza Pogórza Dynowskiego i umiarkowany klimat tworzą idealne warunki do ich uprawy. Wyjątkowo duża ilość słonecznych dni dostarcza owocom niezbędnej słodyczy a podczas pierwszych jesiennych chłodnych nocy zyskują one prawdziwy słodko-kwaśny smak – tak potrzebny do produkcji jakościowego cydru.

W sadach nie stosujemy żadnych oprysków. Owoce zbieramy ręcznie, czekając do października i listopada aż w pełni dojrzeją.  Starannie selekcjonując jabłka tłoczymy sok. Oprócz wysokiej zawartości naturalnych cukrów sok jest jednocześnie kwaskowy, cierpki – idealny aby uzyskać bogaty w aromaty cydr. Podczas powolnej, trwającej tygodniami naturalnej fermentacji wydobywamy ich głęboki smak i aromat. Nie filtrujemy i nie używamy żadnych dodatków do klarowania. Zamiast tego pozwalamy cydrom leżakować kilka miesięcy, aby wyklarowały się w naturalnym procesie.

Zamknięte w butelce przez kolejne miesiące dojrzewają, aby finalnie trafić w Wasze ręce.

cydrownia
Jak powstaje nasz cydr?
Cały proces odbywa się naszym gospodarstwie, od momentu tłoczenia soku do butelkowania.
Jabłka dojrzewają w starych, kilkudziesięcioletnich sadach.
Ze świeżych i dojrzałych owoców uzyskujemy sok.
Powolny proces fermentacji wydobywa z nich esencję smaku i aromatu.
Po kilku miesiącach leżakowania szlachetny trunek jest butelkowany i gotowy do spożycia.

Sprawdź z jakich odmian jabłek przygotowujemy nasze cydry

Jesteśmy EKO i WEGE