fbpx



Cydr Reinette

Sięgnęliśmy po owoce jabłoni, nazywanych kiedyś zimowymi. Renety są obecnie w zasadzie niedostępne w handlu. Jeszcze czasami pojawiają się w okresie świątecznym, gdy w ramach świątecznego menu warto dorzucić coś kwaskowatego i świeżego. Mało kto też chyba pamięta, że kiedyś to była odmiana deserowa…

Czerwona Reneta nazywa również Cesarz Wilhelm  to idealne jabłko do przetworów, placków, kompotów. Nasz najlepszy “domowy” cydr powstał właśnie z Czerwonej Renety – wytrawny, a jego aromat przypominał zapach świeżej szarlotki z cynamonem! Wyobraźcie sobie słodką szarlotkę w płynie. Cały czas próbujemy odtworzyć ten przepis – kiedyś na pewno znowu nam wyjdzie. Dlatego za każdym razem, gdy tylko mamy “renetowy” rok – próbujemy odtworzyć ten cydr.

Renety są dobrą odmiana do produkcji cydru. W swojej książce “Cydr z polskich jabłek” enolog Agnieszka Wyrobek-Rousseau wskazuje właśnie renety jako odmiany, które w naszym klimacie idealnie nadają się do uzyskania cydru. Co decyduje? Z pewnością wielu z Was zaskoczy fakt, że jest to jabłko z najwyższą zawartością cukrów spośród popularnych w Polsce odmian, bo powszechnie uważane jest za jabłko kwaśne. Wynika to z równie wysokiej zawartości kwasów organicznych, które przykrywają tą wysoką słodycz. Ponadto, lekka cierpkość sprawia, że powstały cydr ma solidną budowę.

Obecny rocznik w ocenie Macieja Nowickiego z Winicjatywy: Reneta 2022 jest zdecydowanie wytrawna, bardzo orzeźwiająca, wręcz taniczna, z nutami młodego jabłka i skórki, będzie idealna na (oby!) gorące lato (♥♥♥+).

Poziom słodyczy:
wytrawny, brut nature
Typ:
wytrawny
Musowanie:
uspokojny
Cukier resztkowy:
1,4 g/L
Kwasowość (kwas jabłkowy):
6,81 g/L
Dwutlenek siarki:
22 mg/L
Temperatura serwowania:
10 - 15 st. C
Foodparing:
przystawki, grillowane warzywa i ryby, makarony, drób
Alkohol:
7,4 %
Nagrody:
Tłoczony, fermentowany i butelkowany ręcznie w naszej cydrowni. Niefiltrowany. Reinette dostępny jest butelkach o pojemności 0,75 l.