fbpx



Cydr Aprum

Aprum to kolejny z naszych cydrów naturalnych fermentowany na dzikich drożdżach. Cydr godny swojej nazwy (łac. aprum oznacza właśnie dzika), w którym dzikość podkręciliśmy dodatkowo tygodniową maceracją zmielonych jabłek, zanim je wytłoczyliśmy. W ten sposób udało się wyciągnąć z owoców jeszcze więcej cennych polifenoli oraz smaków i aromatów, co nadało mu wyrazisty charakter.

Fermentacja na naturalnych drożdżach obniżyła też wysoką zazwyczaj kwasowość moszczu jabłkowego uzyskiwanego ze starych odmian jabłek uprawianych w naszych podkarpackich sadach.

Aprum jest też doskonałym wyborem dla miłośników win i cydrów naturalnych wytworzonych i butelkowanych bez dodatku siarczynów, gdzie musowanie jest wynikiem zastosowania tradycyjnej metody fermentacji w butelce.

Poziom słodyczy:
wytrawny
Typ:
musujący
Musowanie:
umiarkowane, typu frizzante
Cukier resztkowy:
6,4 g/L
Kwasowość (kwas jabłkowy):
4,23 g/L
Dwutlenek siarki:
<10 mg/L
Temperatura serwowania:
6 - 8 st. C
Foodparing:
pieczone mięsa, mocno przyprawione dania z warzyw, potrawy z grilla
Alkohol:
7,2 %

Tłoczony, fermentowany i butelkowany ręcznie w naszej cydrowni. Niefiltrowany. Aprum dostępny jest butelkach o pojemności 0,75 l.